Om Bergdalahyttan

 Glasbruket startades år 1889 och var då inriktat på att göra namnskyltar i glas, bergdalatroll samt bruksglas med den blå kanten.

Om Roger

Roger Johansson började i glasindustrin redan 1979 på Kosta Glasbruk som glasslipare. Där blev han kvar i ungefär 10 år innan han startade sitt eget företag inom glassliperi. Verksamheten blev snabbt populär och han hade inom kort många fina samarbeten med olika glasbruk och glaskonstnärer.

År 2015 räddade Roger Bergdala glasbruk och driver nu glasbruket vidare under namnet Bergdalahyttan – som är den enda trähyttan i sitt slag i Sverige och är känt för den blå kanten.

Många förbättringar har skett på bruket sedan dess. Bland annat så har bruksbutiken genomgått en stor renovering och är idag stilrent inredd i vitt så glaset får ta sin plats. På butikens övervåning finns nu även ett galleri där konstglaset framhävs och utställningen byts ut två gånger per år.

Hans intresse för att skapa har funnits med sedan barnsben. Trots bristande kunskap i att rita används den verbala skissen för att forma fantastiska skapelser. Sin kreativitet formar han i stilrent glas, gärna med harmoniska färgkombinationer och en idé kan upptäckas när som helst.

I det dagliga arbetet märker man att Roger är en driven entreprenör. Han gör det mesta på glasbruket – tillsammans med sina medarbetare, vilket innebär alltifrån att vara delaktig i produktionen, slipa glas samt packa beställningar. Kanske är det därför det går åt så mycket kaffe här på bruket?

Samarbete med Boda Smide

I nära samarbete med Boda Smide i Virserum tillverkar vi på Bergdala de glasdetaljer ni kan se på Bodas smidesprodukter.

Under de småländska glasbrukens storhetstid på 50-, och 60-talet grundades Boda Smide som bygger vidare på gamla smides- och glastraditioner i Småland.
Många konstnärer och formgivare har betytt mycket för företagets produkter genom åren där Erik Höglund, tillsammans med Bertil Vallien kanske är de mest välkända namnen. Andra erkända formgivare kopplade till Boda Smide är Rolf Sinnemark, Kjell Engman och Björn Nyberg.

I Bergdalas butik finns bland annat en fantastisk ljusstake formgiven av Erik Höglund att se – och vill du veta mer om och se fler av Boda Smides vackra produkter hittar du dem på Boda Smides hemsida – bodasmide.se.