Om Bergdalahyttan

 

Om Roger

Jag heter Roger Johansson, är född 1963 och bosatt mitt i Glasriket. Jag har sedan ungdomsåren haft ett brinnande intresse för glas. Därför var det naturligt för mig att söka mig till glasindustrin. Jag började min bana som glasslipare på Kosta Glasbruk 1979 och arbetade där i tio år. Samarbetade under de åren med bland andra Göran Wärff. 1989 var jag med om att starta upp Gullaskruvs Glasbruk. Min uppgift där var att ansvara för sliperiet. Gun Lindblad och Jonas Torstensson var några av de formgivare jag arbetade med.

När de tre glasblåsarmästarna Leif Persson, Håkan Gunnarsson och Mikael Axenbrant startade Studioglas Strömbergshyttan fick jag erbjudande om att starta ett sliperi i deras lokaler. Jag skulle ta hand om efterbearbetningen av deras produkter. 1993 startade jag därför mitt företag, Rogers Glassliperi. Även andra hyttor behövde mina tjänster då det var svårt att hitta erfarna, fristående glasslipare. Bland dessa var Lindshammars Glasbruk och Transjö Hytta, där Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Karlsson arbetar.

När glasproduktionen vid Studioglas Strömbergshyttan 2008 flyttades till Bergdala Glasbruk flyttade jag med dit. Bergdala glasbruk lades ner i september 2014 men öppnades återigen i mars 2015 av mig och då med ett nytt namn Bergdalahyttan. Jag köpte upp en stor del av de förra ägarnas utrustning för att kunna bevara Bergdala Glasbruk och dess miljö.